top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Tereddut

Tereddüt
Clair Obscur

Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu
Yapımcı: Yeşim Ustaoğlu
Senaryo: Yeşim Ustaoğlu
Yıl: 2016
Görüntü yönetmeni: Michael Hammon
Müzik: Antoni Lazarkiewicz
Oyuncular: Funda Eryiğit, Ecem Uzun, Mehmet Kurtuluş, Okan Yalabık, Serkan Keskin
Renk: Renkli
Yapım Şirketi: Ustaoğlu Film Yapım
Ülke: Türkiye, Almanya, Fransa, Polonya
Vizyon tarihi: 16.12.2016
Konu: Hayatları aynı ama bambaşka iki genç kadının; Şehnaz ve Elmas’ın yolları soğuk ve fırtınalı bir gecenin sabahında kesişir ve bu karşılaşma uzun, zorlu bir hesaplaşmanın başlangıcı olur. Şehnaz, 30’larının başında, uzmanlığını yeni bitirmiş ve bir sahil kasabasında mecburi hizmete başlamış bir psikiyatrdır. İstanbul’da, özenle kurduğu, hiçbir şeyin eksik değilmiş gibi görün-düğü dünyasında, başarılı ve karizmatik kocası Cem ile kusursuz olduğunu düşündüğü bir evlilik sürdüren Şehnaz, bir yandan da İstanbul'dan çok uzak olmayan bu kasabada bir bağ kurma-dan ve yerleşik bir düzene geçmeden yaşayarak, her hafta sonu İstanbul’daki evine gidip gelir. Özlemle dolu her hafta sonu yapılan bu gidip gelmelerin arkasında aslında derinde yatan bir mutsuzluk, Cem’in narsist istekleri karşısında tutulup kalmış kırılgan bir cinsellik ve yüzleşmekten uzak, ötelenmiş korkular yatmaktadır. İki yıl önce, henüz 16 yaşındayken zorla evlendirilerek aynı sahil kasabasına getirilmiş Elmas'ın hayatı ise kayınvalidesinin bakımı, temizliği ve kocasının cinsel arzularını zorla yerine getirdiği, üzerine çok erken yaşta yüklenen bunaltıcı sorumluluklarla geçer. Çoktan çocuk olduğunu unutmuş olan Elmas, duvarların üstüne geldiği bir hapishanede yaşadığını hissettiği bir hayatın içine sıkışıp kalmıştır. Fırtınalı bir gecenin sabahında yolları kesişen Şehnaz ve Elmas'ın hayatlarındaki çok farklı ama aynı olan sorunlarla yüzleşmeleri, hayatlarında yeni bir kapıyı aralamalarını sağlayacaktır. (Basın bülteninden alınmıştır)

Filmle ilgili notlar:
Filmde kadın olgusu, çocuk yaşta evlendirilmiş Elmas üzerinden geleneksel, üniversite eğitiminden sonra tıpta uzmanlığını psikiyatri alanında tamamlayan Şehnaz üzerinden modern kadın karşıtlık ekseninde ortaya konulmuştur. İki kadının yaşamı modern/geleneksel, taşra/kent, eğitimli/eğitimsiz, bağımsız/bağımlı, özgür/tutsak, çalışan/ev hanımı, kamusal/özel karşıtlığında sunulmuştur.

Ödüller:
Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali (2017) “FIPRESCI Ödülü”
İstanbul Film Festivali (2017) Altın Lale Ulusal Yarışma “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” (Ecem Uzun), “En İyi Özgün Müzik”
Eskişehir Uluslararası Film Festivali (2017) “En İyi Performans” (Ecem Uzun)
Bilkent Sinefest (2017) “En İyi Yönetmen”
Sofya Uluslararası Film Festivali (2017) “Jüri Özel Ödülü”
Uluslararası Kerala Film Festivali (2017) “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” (Ecem Uzun)
Uluslararası Hayfa Film Festivali (2016) “Akdeniz Altın Çapa Yarışması” “Jüri Özel Ödülü”
Uluslararası Antalya Film Festivali (2016) “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” (Ecem Uzun)
Film-Yön Derneği “En İyi Yönetmen”, “En İyi Kadın Oyuncu” (Ecem Uzun)
Asian Project Market (Busan) (2014) “En İyi Proje & Yaratıcı Yönetmen Ödülü”

Kaynakça:
İKSV, https://film.iksv.org/tr
İlbuğa, E. U. (2018). Yeşim Ustaoğlu sinemasında kadın karakterlerin özgürlük arayışları. Selçuk İletişim, 11(2), 292-320.



Tereddut

Selin Yıldırım

bottom of page