top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Kurtulus Son Durak

Kurtuluş Son Durak
Last Stop Kurtuluş

Yönetmen: Yusuf Pirhasan
Yapımcı: Necati Akpınar
Senaryo: Barış Pirhasan
Yıl: 2012
Görüntü yönetmeni: Carlos Ritter
Sanat yönetmeni: Gülay Doğan
Müzik: Fırat Yükselir
Oyuncular: Belçim Bilgin, Demet Akbağ, Nihal Yalçın, Damla Sönmez, Ayten Soykök, Asuman Dabak, Yavuz Bingöl, Ahmet Mümtaz Taylan, Mete Horozoğlu, Hüseyin Soyaslan, Tuncer Salman, Güneş Sayın, Tolga Karaçelik, Olgun Toker, Dilek Aba
Yapım Şirketi: BKM
Renk: Renkli
Ülke: Türkiye
Vizyon tarihi: 06.01.2012
Konu: Sıradan bir mahallenin, sıradan kadınları hiç bu kadar kışkırtıcı olmamıştı! Mahalleye yeni taşınan psikolog Eylem’e (Belçim Bilgin), terk edilmesinin acısını unutturmak amacıyla bir bir kapısını çalan kadınlar için, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!
Elbette onlara dünyayı dar eden erkekler için de!
Hayatını yatalak babasına adamış Vartanuş (Demet Akbağ), mafya babası sevgilisinin metresliğinden, eşi olmaya asla geçemeyeceğini anlayan Goncagül (Nihal Yalçın), çocuklarına ilişmediği sürece günlük koca dayaklarına alışmış Gülnur (Ayten Soykök) ve annesinin yediği her tokadı kendi ruhuna da yiyen kızı Tülay (Damla Sönmez), hayatı pembe görmeye çalışan kuaför Füsun (Asuman Dabak). Tüm bu kadınlar önce Eylem’i, sonra birer birer kendilerini ve belki de ülkedeki tüm kadınları KURTULUŞ SON DURAK’ta buluşturacaklar!
Kahramanlarımızın tek sarsılmaz ilkesi “Biz her türlü şiddete karşıyız!” (Basın bülteninden alınmıştır)

Filmle ilgili notlar:
Kurtuluş Son Durak kadınlararası arkadaşlığı hikayesinin merkezine almaktadır. Saadet apartmanında yaşayan kadınların her biri farklı demografik, sınıfsal ve etnik kökene dayalıdır. Karakterlerin bu özelliği ataerkil düzen altında bulunan ve farklı demografik, sınıfsal ve etnik özelliklere sahip tüm kadınların birer temsili olarak görülebilir. Ayrıca film kadınları şiddete karşı bilinçlendirmeye ve birlikten doğabilecek güce işaret eder.
Film kadınlara yönelik şiddeti farklı boyutlarıyla göstermekte ve kadın dayanışmasının kurtuluş olacağına işaret etmektedir.

Filmle ilgili içerikler:
2000 Sonrası Türkiye Sinemasında Kadınlararası Arkadaşlık ve Dayanışma: “Kurtuluş Son Durak” ta İnen Erkekler Women’s Friendship and Solidarity in Turkish Cinema After 2000’s: A Case Study “Kurtuluş Son Durak”. Topçu, A. D. (2015). İçinde Türkiye’de ve Dünyada Kadın Araştırmaları, (Editör: Gülseren Ağrıdağ). (15-23).
Kurtuluş Son Durak Filminde Kadına Yönelik Şiddet Temsilleri ve Bir Dolayımlama Aracı Olarak Ev Kavramı. Yüksel, N. A. A. (2017). Selçuk İletişim, 9(4), 211-220.

Kaynakça:
Özgüç, Agâh. (2012). Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü. İstanbul: Horizon International.
Özgüç, Agâh. (2014). Türk Filmleri Sözlüğü 1914-2014. İstanbul: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Topçu, Aslıhan Doğan. (2015). 2000 Sonrası Türkiye Sinemasında Kadınlararası Arkadaşlık ve Dayanışma: “Kurtuluş Son Durak” ta İnen Erkekler Women’s Friendship and Solidarity in Turkish Cinema After 2000’s: A Case Study “Kurtuluş Son Durak”. İçinde Türkiye’de ve Dünyada Kadın Araştırmaları, (Editör: Gülseren Ağrıdağ), (15-23).



Kurtulus Son Durak

Yusuf Pirhasan

bottom of page