top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Adi Vasfiye

Adı Vasfiye
Her Name is Vasfiye

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Yapımcı: Cengiz Ergun, Leyla Özalp
Senaryo: Barış Pirhasan (Necati Cumalı'nın Ay Büyürken Uyuyamam adlı kitabındaki beş̧ öyküden uyarlanmıştır)
Yıl: 1985
Görüntü yönetmeni: Orhan Oğuz
Müzik: Atilla Özdemiroğlu
Oyuncular: Müjde Ar, Aytaç Arman, Yılmaz Zafer, Macit Koper, Erol Durak, Levent Yılmaz
Yapım Şirketi: Odak Film
Renk: Renkli
Ülke: Türkiye
Vizyon tarihi:
Konu: Çocukluğundan beri aşık olduğu Emin’le evlenen Vasfiye bencil bir adamla evlendiğini anlar. Rüstem isimli bir iğneci ile ilişki kurar ve Emin bu durumu öğrenince Rüstem’i bıçaklar. Vasfiye bu ara Hamza ile evlenir ve Emin yine peşlerini bırakmaz.

Filmle ilgili notlar:
Bir kadının dört adam ile ilişkisi ayrı ayrı anlatılarak kadın-erkek ilişkilerinde kadının sömürülmesi anlatılır. Filmle birlikte sinemada özgür kadın imgesi bir kez daha somutlaştırılır.

Filmle ilgili içerikler:
1980 sonrası Türk sinemasında özgür kadın imgesi: Türkan Şoray ve Müjde Ar. Uluyağcı, Canan. (2002). Kurgu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli İletişim Dergisi, 19(19), 1-8.
Adı Vasfiye ve Dağınık Yatak filmlerinin Carl Rogers’ ın kişilik kuramı bağlamında incelenmesi. Akveran, İ. O., & Aytekin, P. E. (2020). SineFilozofi, 130-147.
“Adı Vasfiye” ve “Aaahh Belinda” Filmlerinde Bellek Yanılsamaları ve Toplumsal Cinsiyet. Habacı, N. (2023). Medya ve Kültürel Çalışmalar Dergisi, 5(1), 6-22.
Adı Vasfiye ve Uzun Bir Gece Filmlerinde Necati Cumalı'nın Sinemasal Yorumları. Taranç, R., & Tomak, M. (2021). ARTS: Artuklu Sanat ve Beşeri Bilimler Dergisi, (Necati Cumalı Özel Sayısı), 178-192.

Ödüller:
23. Antalya Film Şenliği (1986) “En İyi Üçüncü Film” “En İyi Yönetmen” “En İyi Kadın Oyuncu”
İstanbul Uluslararası Sinema Günleri (1986) “Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı Ödülü” (2 Milyon TL)
Nokta Dergisi Sinema Günleri “En İyi Film” “En İyi Yönetmen” (Atıf Yılmaz) “En İyi Senaryo” (Barış Pirhasan) “En İyi Kadın Oyuncu” (Müjde Ar) “En İyi Müzikçi” Atilla Özdemiroğlu
Sinema yazarları “En İyi 10 Film” (1986) “Yılın Filmi” “En İyi Senaryo Yazarı” “En İyi Kadın Oyuncu” “En İyi Besteci” (Atilla Özdemiroğlu)

Kaynakça:
Uluyağcı, C. (2002). 1980 sonrası Türk sinemasında özgür kadın imgesi: Türkan Şoray ve Müjde Ar. Kurgu Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli İletişim Dergisi, 19(19), 1-8.
Özgüç, Agâh. (2012). Ansiklopedik Türk Filmleri Sözlüğü. İstanbul: Horizon International.
Özgüç, Agâh. (2014). Türk Filmleri Sözlüğü 1914-2014. İstanbul: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı.


Adi Vasfiye

Atıf Yılmaz

bottom of page